Att inreda minimalistiskt med 60/30/10-modellen

Det är inte alla som gillar den minimalistiska inredningsstilen där vitt och svart dominerar. Men jag tycker att det går att inreda minimalistiskt på andra sätt också!

En mycket användbar och inspirerande är 60/30/10-regeln. Den går ut på att 60% av inredningen/outfiten/vad det nu än är består av en färg. I inredning är detta framför allt färgen på väggarna. 30% består av en "mellanfärg" man har på stora möbler etc. 10% är accentfärgen som valts till kuddar, tavlor och annat smått. På det här sättet får man ett genomtänkt tema, där det är fullt möjligt att plocka in så mycket färg man vill! Dessutom är det enkelt att förnya - genom att byta ut de där 10%. På så sätt behöver inte hela rummet göras om utan med enkla medel blir intrycket nytt. Hemtextil, prydnader, krukor, lampor etc. är ju dessutom rätt enkelt att hitta på loppis = stor förändring för liten peng

Sedan länge har jag detta inlägg bokmärkt ifrån Trendenser. Tycker att denna regel förklaras på ett fantastiskt bra sätt där med konkreta exempel som verkligen inspirerar!

Hur skulle du bygga upp din 60/30/10 regel? Vilka färger vill du använda? Jag dras ju till dova, mörka färger och tycker om blått så jag hade nog val 60% grått, 30% blått och 10 % detaljer av trä och vitt. Tycker att det ger så mycket liv till inredning att plocka in naturmaterial som trä eller sten. Det minimalistiska helvita blir för kalt för mig.

 

På väg mot ett liv fullt av förändring

2016.10.11
06.30 varje morgon cyklar jag 7 kilometer till det företag jag spenderar min sommar, och stora delar av min höst på. Jag och mina närmsta kollegor är del av en avdelning som håller ihop hela företaget. Det är inte en flashig säljar-avdelning, där de anställda åker Sverige runt med varuprover, reser till Spanien dit vi får skicka varor med flyg för 1000-tals kronor. Nej, det är den avdelning där svettiga, smutsiga chaufförer tas emot. Den avdelning hela pyramiden vilar på. Den osynliga ouppmärksammade spindeln i nätet.

De flesta av mina närmsta kollegor har varit här i många år. De har, som de säger själva, blivit kvar. – Det bara blev så. För mig är denna mening och deras slentrianmässiga svar en symbol för något jag är livrädd för. Att fastna, bli kvar någonstans och sedan inte komma därifrån. Vi pratar ibland om vad de egentligen skulle vilja göra. Bli florist. Sitta i kassan på ICA. En förändring. Vad som helst. Bara det är något nytt.

Kontoren är i behov av renovering. Lunchen intas vid ett lågt soffbord i vänthallen för chaufförerna. När som helst under lunchen klampar en svettig ryss in och gormar något oförståeligt på ryska. Han vill lasta. Han vill lossa. Ventilationen i mitt rum brummar och två till sex gånger om dagen spottar den ur sig vätska högljutt och varje gång blir jag lika rädd. De anställda har på eget initiativ kommit med åtskilliga förslag på hur det skulle kunna renoveras på ett bra sätt. Det ena efter det andra slås ned. – Vi får se, blir svaret varje gång.

I fyra år har de velat ha en ny vattenmaskin. Den nuvarande har två lägen: svalt vatten som smakar unket, eller kallt vatten som förtäcker smaken. Dock är strålen med det kalla vattnet otroligt svag. Det tar femtiotre sekunder att fylla en liten tandläkarmugg i papper. Men i juli får de beskedet. En ny vattenmaskin är beställd. Med bubbelvatten och allt. Leverans om två månader. – Wihoo! Då blir det skål i bubbel.

2016.10.11. Vattenmaskinen anländer. Men istället för en bubbelmaskin anländer en stilla vattenmaskin. – Den har i alla fall kallt vatten, tröstar installatören, som även han har jobbat på sitt företag i trettiosex år. Det blir inget skålande i bubblor så länge jag blir kvar. Drömmarna om att för en gångs skull få något krossas. En förändring. Vad som helst. Bara det är något nytt. Jag undrar om det någonsin blir en förändring medan jag cyklar därifrån för sista gången. På väg mot ett liv fullt av förändring.

På väg mot zero waste – del 3: 9 sätt att minska matavfallet

Okej, så dags för del 3 i zero-waste serien. En recap berättar att mitt andra mål var att se över mina matinköp. En stoor del i min resa mot zero waste blir att förändra min matkonsumtion. Det är min största källa till avfall och kanske är jag inte ensam om det? Jag tänkte att vi skulle kolla lite på några av de förändringar jag planerar att göra och ni som lever enligt zero waste får jättegärna komma med tips på vad jag kan göra mer! Nedan listar jag därför några förändringar jag tänkte göra för att minska mitt avfall.

Vi kan ju börja med hur det såg ut för några veckor sedan då jag var och gjorde en vanligt ”veckohandling”. Första bilden visar det avfall jag direkt kunde ta bort kring matvarorna, men i och med att vissa förpackningar används under tiden så är inte ens denna hög allt (!?!?). På bild nr 2 nedanför här ser ni när jag sorterat upp det i pappers/plastförpackningar.

Anna från Annas kemtvätt skrev ett väldigt bra inlägg kring att handla mat enligt Zero Waste.  Där listar hon ett antal saker som jag valt att ha med i min resa, några saker gör jag redan. I detta inlägg skriver jag om mina planer och nu tänkte jag alltså prata om punkt två - matkonsumtion. Vad är min plan då?

Jo:
1. Att börja ta med egna tygpåsar eller dylikt till affären (vilket jag nästan alltid redan gör).
2. Köpa så mycket jag bara kan i lösvikt.
3. Ekologiska frukter och grönsaker är ju väl förpackade i plast men börjar jag handla i Ekobutiken här i Örebro, så kommer detta problem minska.
4. Handla stora förpackningar av ris, bönor etc. På det sättet blir det färre och mer sällan något avfall jag behöver återvinna.
5. Planera mina måltider, för att underlätta att handla enligt punkt nummer 4.
6. Handla mer sällan. Detta hänger på punkt nummer 5, planeringen!
7. Göra det enkelt att återvinna hemma. Att hitta ett bättre system än jag har idag.
8. Att inte laga så mycket olika rätter. Detta kanske låter supertråkigt för en del, men för mig är det inga problem att gör storkok och äta det flera gånger på en vecka. Genom storkok sparar jag tid och avfallet minskar också i och med att jag köper storpack. Ekonomiskt är det oftast också en fördel. Det enda som krävs är att man har tillräckligt med förvaring för maten när man är klar.
9. Att äta den mat jag köper. Att behöva kasta mat är såå onödigt och där är jag ändå ganska duktig att ta vara på små ynkliga potatisar eller slattar av grytor som blivit över. Att steka på potatisen eller att tillsätta lite kryddor, krossade tomater eller någon form av matlagningsgrädde är enkla sätt att göra en hel måltid av rester.

Vad har du för tips för att minimera sitt matavfall?

Appar jag gillar

Att minska sin skärmtid är absolut viktigt men det finns ju också så många användbara appar som underlättar i vardagen. Jag är ju tyvärr alltför förtjust i appar och annat som kan hjälpa mig organisera min förvirrade hjärna. Nedan listar jag några av mina favorit-appar! 

Såhär ser mitt Trello ut just nu, på varje "tavla" har jag sedan flera listor som i sin tur har olika "kort". Går att göra såå mycket i Trello, love it!

Såhär ser mitt Trello ut just nu, på varje "tavla" har jag sedan flera listor som i sin tur har olika "kort". Går att göra såå mycket i Trello, love it!

Trello
Ett fantastiskt bra sätt att strukturera upp projekt. När jag startade den här bloggen och allt runtomkring använde jag mig av Trello, mycket tack vare Louise som har (den numer vilande) bloggen Lugn och fin. Hon har gjort en massiv guide hur hon strukturerar(strukturerade?) sitt bloggande som du hittar här

kkk.png

To-Do-List app
Det finns ju massvis med varianter på att-göra-listor-appar, min som är inbyggd i telefonen funkar finfint. Här handlar det nog mycket om tycke och smak. Jag tycker om att min app har olika lägen, dels kan man kategorisera listorna men så finns också ett "standardläge" där alla listor ligger likt tetris i block brevid varandra. Viktiga funktioner i övrigt: möjlighet att lägga in påminnelser, checkliste-funktion, färgkodning.

Mitt Feedly-konto. Till vänster finns kategorierna, och också mina "boards" med olika teman.

Mitt Feedly-konto. Till vänster finns kategorierna, och också mina "boards" med olika teman.

Feedly
Ännu ett tips snott direkt från Louise.  Feedly fungerar ungefär som Bloglovin, fast har en mycket mer avskalad design. Här "försvinner" hela bloggens design (på gott och ont, finns ju en charm med att få se header osv. men det är en smaksak). Det jag gillar är det enkla sättet det går att kategorisera bloggarna man följer. Jag har valt att dela in mina i "vardag" (som jag läser lite när som helst) och "när jag har tid", för de engelskspråkiga och lite "tyngre" bloggarna. 

Pinterest
Pinterest finns med på listan, bara för att det är pinterest. För mig går mitt Pinterest-knarkande i perioder. Just nu har jag en torrperiod men när som helst blir man sugen på att göra ett nytt inspirerande board, då finns det alldeles i närheten! Följ mig gärna förresten!

Kalender
Jag som haft en fysisk kalender i tio års tid har nyligen gått över till Google's egen kalender, helt enkelt för att jag har ett Gmail-konto och helt ärligt har jag inte hittat NÅGON kalender-app som har allt jag vill ha. Så länge får Google-kalendern duga. Mest för att jag ska slippa släpa på (och ofta glömma bort) kalendern i väskan. Nyligen rensade jag och slängde alla mina gamla kalendrar som jag sparat på (!). 

Relax Melodies
En supermysig app där det går att skräddarsy sin egna lilla avslappningsmelodi, med forsande regn, bullrande åska eller tibetanska klingande skålar. Får mig att känna mig trygg och somna på tre sekunder när jag sover ensam. Plus också för alla de guidade meditationer som går att ladda ner! 

Maya - min menskollare
Maya känns ungefär som en snäll liten tant som berättar varje månad när jag förväntas ha ägglossning, när det är PMS-varning och när mensen ska dra igång. Här kan jag också lägga in mitt dagliga humör och annat, som sedan kan användas för att försöka bena ut om det faktiskt "bara" är PMS-ångest jag har eller hur jag mår egentligen. Ska ärligt säga att jag sällan lägger in humör men ändå. Detta är faktiskt mitt enda preventivmedel och har så varit i ca 2 års tid. Jag känner väldigt väl när jag har ägglossning och mensen kommer oftast på utsatt dag, max en dag för tidigt/sent så jag känner mig lyckligt lottad med min regelbundna och relativt enkla menstruationscykel. 

Vad har ni för app-favoriter? Någon jag borde kolla in? Eller borde man radera allt och leva off-the-grid? *storebror ser dig* :))

 

Tacksamheten för min psykos - ett hyllningsinlägg

Jag vill börja med att säga att den text jag länkar till här nedanför inte är något vetenskapligt eller så. Detta är något jag reflekterat över och som faktiskt fått mig att må bätte & känna mig mindre som ett "psykfall" när jag mått dåligt. Så, efter denna disclaimer fortsätter vi...

Jag finner den länkade texten "What a Shaman Sees in A Mental Hospital" väldigt gripande och tankeväckande
"In the shamanic view, mental illness signals “the birth of a healer,” explains Malidoma Patrice Somé. Thus, mental disorders are spiritual emergencies, spiritual crises, and need to be regarded as such to aid the healer in being born."

Och det är just det, som jag tror så starkt på. Vi har idag en (hm..okej inte helt men) välfungerande sjukvård för fysiska ohälsotillstånd. Men vad är det egentligen som händer när en människa drabbas av psykisk ohälsa? Och jag tänker mest på psykos då eftersom detta verkligen är sett på som höjden av sjuka människor. Jag tror snarare att det handlar om en "krock" mellan den värld vi upplever fysiskt, och det som pågår "psykiskt" i vår existens. Flummigt? Nae inte enligt mig, men kanske enligt dig.

Var det så att den "demon" jag trodde jag blev besatt av var en del av mig själv? En omedveten del, som plötsligt stigit till ytan. Mitt egen medvetande som gav mig en läxa. Under dessa år av att återställa min hälsa efter psykosen har jag varit/blivit vegetarian, minimalist, utbildat mig till hälsocoach, blivit volontär i fairtrade-rörelsen och jag ser det på något sätt som mitt största mission att bli den bästa versionen av mig själv. Att läka och göra allt jag kan för att inte bidra till den fruktansvärda utvecklingen som sker i hela världen. Så otroligt mycket positiva förändringar som jag gjort tror jag inte hade hänt utan psykosen, den är verkligen mitt mörkaste mörker och mitt ljusaste ljus. Mer och mer går det över till rent ljus vilket också känns fantastiskt bra, den var en blessing in disguise. Så tacksam för den <3

Många pratar om att deras trauman också fört otroligt mycket gott med sig. Ingen önskar olycka men det är en styrka att resa sig ur askan som en bättre människa. Den kunskap och erfarenhet man får av livsomvälvande händelser är otrolig. I detta klipp pratar t.ex. Tyra Sjöstedt om sitt beroende men också att hon inte vill ha det ogjort, just för att det utvecklat och gett henne så mycket.

För mig var det en otroligt stark känsla att jag skulle återhämta mig utan piller, inte initialt, men när det värsta lagt sig och jag insåg hur fruktansvärt pillrena fick mig att må blev jag fast beslutsam om att klara mig själv. Med stöd från en psykolog hade processen förmodligen blivit snabbare, och jag lägger inte prestige i att "klara sig själv", men ändå är jag faktiskt stolt att jag tagit mig så långt som jag gjort. En dokumentär på ämnet piller finns på Netflix och heter Medicinernas mörka sida Men det är värt ett helt eget inlägg..

Jag skulle kunna göra en låång lista med negativ påverkan psykosen gjort: 
- den har gjort mig mörkrädd som när jag var liten pga hallucinationer vid insomnandet
- blir väldigt lätt trött av människor och stökiga miljöer - då kommer också panikångesten krypande. 
- När jag är trött, stressad eller mår dåligt får jag overklighetskänslor och känner mig som i en bubbla utanför omvärlden
- katastroftankar - det värsta tänkbara kommer alltid upp i tanken och för att hantera det måste jag acceptera det. Mycket påfrestande mental berg-och-dalbana att först inse att t.ex. min pojkvän kommer dö i en bilolycka. Sedan ska jag acceptera att han dött, för att i nästa ögonblick träffa honom som vanligt. Han hade ju inte alls dött, och allt gick bra? *sjuk i huvudet*

kan fortsätta mycket längre men tanken var ju att lista BRA saker som psykisk ohälsa har gett mig ju! 
- en förmåga att uppskatta saker mycket starkare
- en än större empati och förståelse för andra människor
- en okrossbar tro på min egen mentala styrka. I vardagen ligger min ångest och oro, där i de små händelserna. Då blir jag ibland stressad. Men i utmanande situationer försvinner den. Då får jag ett enormt fokus och det finns ingenting jag kommer att möta i livet som jag inte kommer ta mig igenom. 
- respekt för livet och det som finns i det. 
- orädd för utmaningar och förändring. Har alltid varit ganska rastlös, men är något läskigt så är det bara att göra det. Ju snabbare desto bättre, då får jag en chans att lära mig något nytt och när jag en dag lämnar denna fysiska kropp kommer det vara något jag är väldigt tacksam över att ha vågat. 
- förmågan att gå "utanför mig själv". jag ser ofta på mitt liv som en betraktare, vilket gett mig en distans till mina känslor. Därför är det enklare att utvecklas och förstå varför jag beter mig eller känner på ett visst sätt.
- ett lugn jag inte haft förut. Eftersom jag är övertygad om att allt löser sig är jag idag mindre stressad
- ett driv framåt. Jag vet vart jag vill komma och med hjälp av minimalism och extremt mycket tid jag lagt på att tänka efter är jag hela tiden på väg dit jag vill komma. Känner mig målmedveten och med den vetskapen har jag inte samma inre stress. Ett steg i taget, på min väg. 

Minimalism - att spara saker som ska lagas

Något som är väldigt bra med en hållbar livsstil är ju att laga det som går sönder. Men handen på hjertat, är det inte ganska vanligt att det aldrig blir av? Så är det för mig i alla fall. Därför tog jag en dag en låda och slängde ner allt som var någon typ av "projekt" där i. Har du en ärvd guldring som är förstor? Lägg ner den i lådan! Tröjan med ett hål i sömmen? Ner i lådan. Ett bar byxor som är för långa? Ner i lådan! 

Se över hur många "projekt" du har liggandes i lådor,skåp eller hängandes i garderoben. Ger de dig dåligt samvete? Samla dem i lådan eller gör dig av med dem! Annars blir du (negativt) påmind om det varje gång du öppnar garderoben "Ja, just det..jag skulle ju laga den där tröjan". 

På det här sättet vet du exakt var du har alla "projekt" och kan, när du får en stund över, gå och ta ett  projekt i lådan och sakta men säkert beta av dem. Är det något som blir kvar i lådan en låång tid kanske det är läge att överväga om du inte ska göra dig av med det istället. 

Bestäm sedan en tid - du måste bli klar med ett projekt i veckan/månaden. Annars gör du dig av med det! Efter ett tag blir både lådan och att beta av projekten en vana och på det sättet slipper du det dåliga samvetet och alla måsten som ligger/hänger överallt i ditt hem! 

8 minimalistiska och kreativa dokumentärer jag gillar

Jag gillar verkligen att se dokumentärer så därför tänkte jag ge tips på sevärda dokumentärer som alla finns på Netflix! Självklart med lite minimalist-tema, men också några andra som bara är för fina för att inte ha med i listan! Det ska vara mycket känslor, kreativitet och mycket detaljer!

Minimalism - a documentary about the important things
Självklart måste The Minimalists dokumentär finnas med på listan, men jag har faktiskt inte sett den än. Ska kolla snarast så får vi se om den är så sevärd som jag hoppas! Framför allt kanske jag hoppas att den är lätt att ta till sig så att fler upptäcker den minimalistiska livsstilen!

America Unplugged
Jättekul att följa amerikanska familjer som lever "off the Grid", utanför elnätet och den ena är mer extrem än den andra. Fascineras och lockas av prepper-kulturen men den kan stundvis bli väl materialistisk. Att som minimalist ha ett helt förråd med grejer att släpa runt på "för säkerhetsskull" går ju liite emot varandra ;)

The beginning of life
En riktig gråt-dokumentär. Så himlaaa fint om den första tiden i livet. Intervjuer med olika experter men också föräldrar och barn. Är smått besatt av själva faktumet att människor föder människor (finns det något mer intressant och coolare? Nae) så den här var som gjord för mig. Så himla fin som sagt <3 

Alive Inside
En till fining! Fruktansvärt, verkligen _fruktansvärt_ fin dokumentär om vilken påverkan musik kan ha på psyket och minnet framför allt hos äldre. Brace yourselves, ni kommer gråta typ hela dokumentären igenom. Att med hjälp av "enbart" musik kunna få dessa äldre att blomma ut får en att tänka på hur minimalistiska metoder och det enkla ofta är det allra bästa <3

The True Cost
Lärorikt att få följa med i hur textilindustrin faktiskt ser ut. Får en att aldrig vilja köpa ett plagg från en billig klädkedja igen - med rätta!

Chef's Table
Nördig serie där varje avsnitt är en kreativ explosion. Vi får följa med kända matkreatörer och får en inblick i hur processen bakom deras mat ser ut. Mycket fascinerande! Kreativitet är otroligt spännande tycker jag och att ett ögonblick i livet kan ge upphov till en experimentell rätt som i sin tur får människor att uppleva smakexplosioner är helt sjukt coolt!

The mask you live in
En dokumentär som gör en smärtsamt medveten om vilken påverkan mansrollen har för pojkar/killar/män och även de runt om kring. Tar upp det här med att visa känslor som man etc. Alla borde se den! 

Cooked
Dokumentär med Michael Pollan som tillsammans med de basala elementen eld, vatten, luft och jord utforskar människans relation till mat i olika delar av världen. Återigen ett minimalistiskt eller enkelt grundkoncept som blir superspännande och lärorikt. Otroligt vacker rent estetisk är den här serien!

Har du något tips tillbaka? Hit me :)
 

Att plastbanta

Några av mina plastbantade, mestadels loppisfyndade, köksredskap.

Några av mina plastbantade, mestadels loppisfyndade, köksredskap.

Har kommit ganska långt i min plastbantning (haha vilket jävla ord) då den har pågått långsamt under flera år men än finns det saker att förändra! Tänkte att jag skulle redovisa det jag gjort hittills rum för rum, men också visa vad jag har kvar att göra, även det rum för rum! Sovrummet är inte med eftersom jag bara har en liten sovalkov med en säng och en träback som nattduksbord.

Matlådor. För tillfället tomt då en del används!

Matlådor. För tillfället tomt då en del används!

Gillar The Girl Gone Green, Trash is for tossers och The Minimalist Ninja på Youtube. Där finns mycket att lära om både plastbantning och zero waste :)
Vill även tipsa om bloggaren Saras Eviga som skrivit inlägg på temat, samt Annas Kemtvätt.

Min enda låda i köket. FInns faktiskt bara en, men den räcker för mig!

Min enda låda i köket. FInns faktiskt bara en, men den räcker för mig!

Köket:
- Köksredskap i bambu/rostfritt stål
- Matlådor i glas/rostfritt stål
- Stekpanna i rostfritt stål/gjutjärn
- Diskborste i trä
- Skafferiförvaring - glasburkar från livsmedel
- Disktrasa i lin
- Bunkar i rostfritt stål
- Sugrör i rostfritt stål
- Tesil i rostfritt stål. På det sättet kan jag köpa lösviktste i egen medhavd förpackning vilket också blir zero waste!

Diskborste och svamp i hållbara material. Diskmedlet köper jag storpack och fyller på den lilla behållaren efter hand.

Diskborste och svamp i hållbara material. Diskmedlet köper jag storpack och fyller på den lilla behållaren efter hand.

Övriga utrymmen:
- Tandborste i bambu
- Förvaring i återvunnen kartong och näver
- Bytt ut värmeljusen mot hållbara refill-ljus som brinner på olja
- Tygpåsar istället för plastpåsar när jag handlar

Hemgjort smör i glasburk i kylen. Nedanför skymtar dock en plastförpackning ;)

Hemgjort smör i glasburk i kylen. Nedanför skymtar dock en plastförpackning ;)

Kvar att förändra:

Köket:
- Bakplåtspapper, plastfolie och aluminiumfolie ska bytas mot hållbara varianter

Även oljor och kryddor köps i stora förpackningar och fylls på efter hand. Tesil i rostfritt stål.

Även oljor och kryddor köps i stora förpackningar och fylls på efter hand. Tesil i rostfritt stål.

Badrummet:
- Byta ut duschdraperiet mot ett som inte är i plast (vad har man?!)
- Endast använda hårda tvålar = inga plastförpackningar att återvinna
- Byta ut tandkrämen mot en egengjord variant/tandpulver (provade varianten med kokosolja+bikarbonat men tyckte det smakade förjevligt)

Hur långt har du kommit i din plastbantning? Har du några tips på vad jag mer kan förändra? Tell me! :) 

I skåpen står kryddor i återbrukade glasburkar.

I skåpen står kryddor i återbrukade glasburkar.

Andra torrvaror förvaras också i diverse återbrukade glasburkar. Några från loppis, andra från köpta matvaror.

Andra torrvaror förvaras också i diverse återbrukade glasburkar. Några från loppis, andra från köpta matvaror.

Min hårvårdsrutin

Med det lockiga barr jag fått så får jag ägna mig en hel del åt hårvård för att det inte ska se rent förjävligt ut. Detta nordiska klimat är absolut inte optimalt för mitt hår och denna vinter har håret varit riktigt torrt. Då krävs det att inte slarva med inpackningar och behandling, men jag kan ju tillägga att jag inte är den bästa på att ta hand om mitt hår alltid. Mest pga att jag är väldigt lat :)) Det finns i alla fall några saker jag gör som jag tänkte förklara närmare :)

- Ploppa: Har du självfall/lockigt och vill framhäva det och inte har ploppat håret så måste du GENAST prova! Det går ut på att tvätta håret som vanligt (gärna enligt no poo metoden) och att avsluta duschen med att skölja ur håret upp och ner. Stå kvar så och krama lätt ur vattnet ur håret och placera sedan håret på en kökshandduk. Viktigt att inte använda frottéhandduk då det gärna frissar till håret och den är för tjock för att ploppa med.
När du placerat håret i en "hög" på kökshandduken/tshirten ska du på något sätt vira upp denna på huvudet och låta håret torka till sig där. På så sätt tyngs inte lockarna ner utan kan formas ända från rötterna och hålla sig fina. Mitt hår blir stora korkskruvar om jag ploppar, medan det bara blir vågigt/frissigt om jag inte gör det.

Det finns många instruktionsvideos på Youtube, pröva dig fram med kökshandduk/tshirt som är lagom stor, och hitta din teknik! Här är en av de videos jag hittade som förklarar bra:

Efter duschen eller efter att jag ploppat håret brukar jag ta en droppe olja och krama in i framför allt topparna på håret. Oftast använder jag arganolja men oliv- mandel- eller kokosolja funkar också bra! De flesta oljor gör gott, se bara till att inte ta för mycket så att håret ser fett ut ;)

Jag duschar 1-2 gånger i veckan och jag använder aldrig borste i håret. Behöver jag nån gång kamma det så kammar jag med gles en glestandad träkam. Det bästa är att låta håret vara så mycket som möjligt men ibland ser jag ut som ett skatbo när jag vaknar och då är kammen bra att ha!

Övriga produkter till håret äger jag inga. Det är endast oljor som jag "behandlar" mitt hår med och jag använder aldrig hårspray/mousse etc. Fönar/plattar gör jag nån gång ibland men försöker undvika det så långt det går främst för att det sliter så på håret.

Har inte alltid haft lockigt hår. När jag var mindre var håret helt rakt men nån gång i tonåren började det bli mer och mer lockigt. Sedan dess har det fortsatt vara det.

På väg mot zero waste - del 2, Ett avfallsminimerat vardagsmys

Ljusbringarna syns i övre högra hörnet på denna bild

Ljusbringarna syns i övre högra hörnet på denna bild

Det första steget mot en mer avfallsminimerad vardag skrev jag var att mysa utan att bidra till avfall. För att köpa nya värmeljus i metallkopp hela tiden är allt annat än hållbart. Därför köpte jag små miljövänliga ljusbringare där man använder vanlig matolja som ”bränsle”, och där det enda som förbrukas är veken. Veke hade jag dessutom hemma sedan tidigare pyssel så det behöver jag inte köpa på ett bra tag. Ljusbringarna är från Lumipak (ej spons)

Ljusbringare in action, glasbägaren den placerats i sticker upp lite men det tycker jag inte gör något.

Ljusbringare in action, glasbägaren den placerats i sticker upp lite men det tycker jag inte gör något.

Vad tyckte jag? Joo, det funkar utan problem. Den stund jag hade ljuset tänt såg jag hur oljan minskade, och ska man sitta med tända ljus i många timmar hade jag fått fylla på den lilla kopp jag använde. Men eftersom den ”sten” som veken sitter i går att lägga i vilken (brandsäker) behållare som helst så går ju storleken att anpassa efter behag.

I övrigt köper jag enbart stearinljus och alla stumpar som blir över brukar jag samla i en burk. När jag fått tillräckligt mycket smälter jag helt enkelt ned all stearin och använder en återvunnen glasburk från t.ex. sylt eller annat. Sedan brukar jag knyta en bit veke (går att köpa i random hobbybutik) runt en penna och låta den ”hänga” ner i burken medan jag häller i stearinet. Låt stelna, gärna över natten, och klipp sedan veken som sticker upp till ca en halv centimeter så att det inte sotar och blir för stor låga när du tänder ljuset. På detta sätt kan jag i alla fall minska mitt mys och mysa med gott samvete. Min plan framåt är att inte köpa mer stearinljus, utan att enbart använda de ljus som kan brinna med hjälp av matolja.

Har du fler tips på hållbara sätt att mysa till det? Tipsa gärna. Mvh, mysperson.